Kweekverslag 2019

Onderstaand treft u mijn beknopte kweekverslag aan van 2019.

Door de verhuizing naar onze nieuwe woning is eind december mijn nieuwe vogelhok ook opgeleverd. Eerst heb ik de mannen ruim 3 weken apart op 15 lichturen gezet en daarna zijn de poppen ook naar het nieuwe hok verhuisd. 

Na een tweetal weken gingen een aantal vogels overdag zitten slapen op stok en toen bleek ineens dat mijn coccidiosekorrels groen uitsloegen. De luchtvochtigheid kreeg ik niet onder de 90% en dat blijkt achteraf te komen door de gevlinderde vloer die in het hok is gelegd. Hier zat zoveel vocht in dat deze permanent de veel te hoge luchtvochtigheid vasthield. Na deze constatering zaten in no-time alle vogels met de kop in de veren, een coccidioseuitbraak dus. Dit heeft mij binnen enkele dagen ruim 20 kweekvogels gekost en zoals gebruikelijk ook veel mooie vogels waar ik goede hoop op had.

Alle nestkastjes ondertussen uit de kweekkooien weer gehaald en twee weken gekuurd. Tevens de vogels vol aan het eivoer gezet om de kuur wat te ondervangen. Dit sloeg aan en eind februari was alles weer stabiel. De nestkastjes er weer in gehangen en binnen een week zaten alle poppen op 4 of 5 eieren. Na een dag of 6 alles geschouwd en...... alles onbevrucht. De kuur had zijn werk iets tegoed gedaan.

Een week later weer alle nesten erin gehangen en nu veel nesten met 1 of 2 bevruchte eieren. De daaropvolgende ronde wel alles grotendeels bevrucht. Op 3 of 4 eieren na is alles uitgekomen, dit ook doordat de luchtvochtigheid nu permanent op een 50-60% staat.

Begin juni is het laatste nestje uitgekomen en hebben we er toch nog 106 gekweekt. Een enorme meevaller dus als we kijken hoe alles dit jaar is verlopen. Wel ruim een maand later dan normaal, maar dat is niet anders.

De verhouding tussen kuiven en gladkoppen is wederom 50/50. Qua kleur dit jaar maar enkele geel bonte gekweekt, omdat de meeste gele dood zijn gegaan bij de start. Wel een stuk of 15 wit factorigen (blauw - zilverbruin), een stuk of 10 cinnamons, enkele agaten en enkele satinetten.

Hopelijk kunnen we eind dit jaar weer enkele vogels met succes spelen op de diverse eendagsshows!