Kweekverslag 2014

Onderstaand treft u mijn kweekverslag aan voor het seizoen 2014.

De laatste week van november heb ik de laatste show gehad met een 10-tal vogels. Direct na thuiskomst zijn de vogels weer teruggegaan qua lichturen naar 8 uur per dag. Dan krijgen ze ook allemaal een Baycox-kuurtje. Vanaf week 50 worden de lichturen opgevoerd en krijgen de poppen extra eivoer en negerzaad. De mannen gebroken gepelde haver.

Na de definitieve selectie van de kweekvogels te hebben gemaakt ga ik starten met 21 poppen en 16 mannen. Bij een aantal vogels pas ik wisselbroed toe, dat doe ik al jaren en dat bevalt mij goed. Dit jaar wil ik meer 1 op 1 gaan kweken. 

Verloop:

De lichturen zijn in december in 3 stappen opgevoerd van 8 uur per dag naar 14,5 uur per dag. Op oudejaarsdag en nieuwjaarsdag zijn alle poppen in de kweekkooien gezet.

Eind januari hebben de meeste poppen eieren gelegd. Wat mij opvalt, t.o.v. andere jaren, dat er veel kleine nesten zijn qua eieren. Een nest met vier of vijf eieren is nu eerder een uitzondering. Een paar nesten waren geheel onbevrucht en bij anderen waren er maar 1 of 2 bevrucht. Toch volgend jaar de mannen eerst maar weer drie weken op het volle licht zetten! 

Vrijwel alle jongen zijn consorts, dit in tegenstelling tot vorig jaar, toen de eerste 50 jongen bijna allen corona's waren.

In totaliteit een 85 jongen op stok kunnen krijgen, met name de tweede ronde heeft het broedseizoen nog enigzins kunnen redden. Wel ben ik tevreden over een redelijk aantal jongen die al een goed type laten zien. Dat geeft toch enig perspectief voor het showseizoen. Maar laten we eerst de rui maar eens afwachten!